Bir önceki yazılarımda dijital göçebe kavramını açıklamıştım. Tekrardan hatırlatmam gerekirse dijital göçebelik sevdiğin işleri konumdan bağımsız olarak gerçekleştirmeni sağlayan bir kavram. Ben bu kavramı göçebe zihin yapısı olarak da adlandırıyorum. Bugün ki konum ise dijital göçebe olarak bizlerin çalışma ve sosyal haytalarımızı nasıl dengede tutmamız gerektiği. Bu aslında çok önemsemediğimiz ancak gerçekten değerli olan bir husus. Bu yolda başarılı olmak ve sürdürülebilirliği sağlamak istiyorsak birkaç kuralı yerine getirmeliyiz.
Hedefler belirle
Öncelikli olarak mutlaka hedefler belirlemeliyiz. Bu belirlediğimiz hedeflerin ulaşılabilir ve gerçekçi olması gerekiyor.
Kendimden örnek vermem gerekirse son 2 senemde hem yurt içi hem de yurtdışında birçok şehirde bulundum. O dönemlerde daha çok gezmeye odaklı olduğum için dijital göçebelik kavramını benimsememiştim. Son birkaç ayda ise hem bulunduğum ortamlarda tanıştığım insanlar olsun hem de kendi hayallerim ve yaşayış tarzım beni dijital göçebe olma yolunda ilerletti.
Biliyorum sıfırdan bir şey yaşamadan başlamak gerçekten zor. Fakat göçebe kafa yapısına sahip olan bir insanın bunu yapabileceğine inanıyorum. Bu kafa yapısına sahip olduğum için dijital göçebe olarak yaşama konusunda kendime ulaşılabilir hedefler koydum. Sende hayalinde olmak istediğin kişi için mantıklı ve ulaşılabilir hedefler koyabilirsin.
Plan yap
Plan yapmak çalışma ve sosyal hayatımızı ayırmak açısından gerçekten önemli bir konu. Çalışma saatini, calışma düzenini, molalarını, tatil günlerini, sosyal hayatını, eğitimlerini, toplantı gibi iş ile ilgili konuları planlayabilirsin. Burada dikkat etmen gereken kendini sıkmadan ve kapasitenin farkına vararak bunları gerçekleştirmen olmalı. Gerçekçi bir yaklaşım sergileyerek gününü, haftanı ve ayını düzgün planlama ile geçirebilirsin.
Bazı çalışma teknikleri mevcut. Bunlar daha çok çalışma verimliliği ile alakalı internetten araştırabilirsin. Bunları kendinde uygulayarak planlamış olduğun günleri verimli bir hale sokabilirsin. Kahve molaları vermeyi unutmayıp bir konu hakkında uzunca kendini yorarak çalışmayı bırakmanı tavsiye ederim. Dikkatin dağılacağını hissettiğin anda bir sonraki işe başlaman gerektiğini anlamalısın. Bazen de içinden gelen sesi dinlemelisin.
Bu anlattıklarımı bende uyguluyorum. Planımı yaparak günümü geçirip işten arta kalan anlarda sosyal hayatımı ihmal etmiyorum. Sende dediklerimi mutlaka uygulamalısın.
Sınırlar koy
Bu biraz da planlama ile alakalı bir durum. Çalışma ve sosyal hayatını ayırmayı öğrenmelisin. Bunu da birkaç şekilde yapabilirsin. Çalışmaya başladığın anlarda kendi zone’una (alanına) odaklanarak diğer her şeyi kendinden uzaklaştırmayı bilmelisin. Bu durum etkin ve verimli bir çalışma olarak sana geri dönecek. Çalışman bittiği zaman arkadaşlarınla ya da ailenle görüşebilir ve vaktini kendine ayırabilirsin. Doğru bir planlama ile sınır koymak mümkün!
Çalışma Ortamını Belirle
Aslında dijital göçebe olarak bizler dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir ortamda çalışabiliriz. Bu Bali’de otantik bir kafe ya da Maldivler’de harika bir otelin yüzme havuzunda olabilir. Bunları örnek verdiğime bakmayın biz dijital göçebeler çok sık seyahat ettiğimiz için yeri gelir havaalanlarında, yeri gelir Tayland’da 7Eleven gibi marketlerde de çalışabiliriz. Evet ben bunları gerçekleştirdim 😊
Burada değineceğim durum ise kendi alanını yaratarak kimsenin sana rahatsızlık vermemesini sağlamak. Bunu yaptığın vakit verimli çalışmanın yolunu açarsın.
Sağlığına dikkat et
Sağlık belki de dikkat etmemiz gerekenlerin en başında geliyor. Burada durumu hem fiziksel hem de zihinsel ve duygusal olarak ele almalıyız. Yeterli uyku, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, meditasyon veya yoga gibi aktiviteleri yaparak ve düzenli olarak doktor kontrollerine giderek sağlımızı koruyabiliriz.
Sosyal ilişkilerini güçlendir
Dijital göçebelikte çalışma hayatı gerçekten bunu sürdürebilmemiz için önemli. Fakat burada çoğu kişi bir şeyi göz ardı ediyor ya da edebilir. Sosyal hayatımızı bir kenara atıp unutursak bunun bize dönüşleri pek de iyi olmaz. Stres, anksiyete, yalnızlık gibi durumlar bizi ele geçirdiği zaman ilerlediğimiz bu yol sekteye uğrayabilir. Bu yüzden sevdiklerimizle olan sosyal bağlarımızı ayrıca kendi kişisel gelişimimiz için olan eğitimlerimizi, yeni insanlarla tanışmayı asla göz ardı etmemeliyiz.
Çalışma ve sosyal hayatımızı istediğimiz gibi bir dengeye koyabilir ve dijital göçebe olma yolunda emin adımlarla ilerleyebiliriz. Kendi deneyimlerimi de yazdığım bu yazı umarım senin için faydalı olmuştur.
Bir sonraki yazılarda görüşmek üzere...
Comentários